האם אתה רוצה להגיב להודעה זו? אנא הירשם לפורום בכמה לחיצות או התחבר כדי להמשיך.

אמון הציבור: ספקיות הגז מרוויחות על חשבון הצרכנים

Go down

אמון הציבור: ספקיות הגז מרוויחות על חשבון הצרכנים Empty אמון הציבור: ספקיות הגז מרוויחות על חשבון הצרכנים

הודעה  אורית Thu Jan 24, 2013 5:46 am

בס"ד

הכתבה מאתר nrg.co.il
אמון הציבור: ספקיות הגז מרוויחות על חשבון הצרכנים
מבדיקה שערך ארגון המידע "אמון הציבור" נמצא, כי מחירי הגז לחברות בשער בתי הזיקוק ירדו בכ-50%, בזמן שעבור הצרכנים הרוכשים את הגז מהספקיות, חלה ירידה מזערית בלבד. גלית אבישי: "הפיקוח על מחירי הגז הוסר, אך תחרות אינה מתאפשרת"
27/1/2009 | 16:20 nrg מעריב
בלוני גז
בלוני גז רקפת מולדר
מבדיקה שערך ארגון המידע "אמון הציבור" נמצא, כי מחירי הגז לחברות בשער הבז"ן (בתי הזיקוק) ירדו בכ-50% מאז אוגוסט 2008 ועד ינואר 2009.

לעומת זאת, עבור הצרכנים, אלה הרוכשים את הגז מהספקיות, חלה ירידה מזערית בלבד במחיר באותה התקופה. על פי אמון הציבור, התנהלות זו אינה מאפיינת מצב של עלייה במחירי הגז עבור הספקיות. במקרים כאלה ממהרות החברות לעדכן את מחירי הגז באופן משמעותי יותר כלפי מעלה.

"מצב זה מעיד על קיומם של פגמים בתחרות בין החברות – פגמים, המאפשרים להן להגדיל את שולי הרוח באופן קיצוני על חשבון הצרכנים", נכתב היום על ידי ארגון המידע.

מזה שנים מנסה משרד התשתיות להתמודד עם רמת תחרותיות נמוכה בשוק הגז הביתי. עד לאמצע שנות ה-90 התקיים פיקוח על מחירי הגז, פיקוח שהוסר בלחץ החברות אך למרות רפורמות ותיקוני חקיקה שנועדו לייצר תשתית לתחרות ערה יותר בתחום, נראה שהשוק עדיין רווי בכשלים.

משרד התשתיות יזם לפני כשנה רפורמה שמטרתה להקל על צרכנים לעבור מחברה לחברה. הרפורמה עברה למרות התנגדות עזה של החברות, אלא שכרגע, על פי אמון הציבור, היא עובדת בעיקר על הנייר.

במכתב שנשלח לשר התשתיות, בנימין בן-אליעזר, חוזרת ומצביעה גלית אבישי, מנכ"לית אמון הציבור, על חוזה ההתקשרות בין הצרכנים לספקיות הגז כאחד ממקורות הבעיה: מחיר הגז כתוב בו באופן שאינו מאפשר לצרכן להבין את מרכיביו.

מצב בו יכולות הספקיות על פי החוזה להעלות את מחירי הגז בהתאם למחירו בשוק ולצרכנים אין את היכולת להבין כיצד המחיר אותו הם משלמים עבור הגז נקבע - מצב זה הביא לגריפת רווחים של מאות מיליוני שקלים, על חשבון הלקוחות.

גלית אבישי אומרת כי "הפיקוח על מחירי הגז הוסר, אך תחרות אמיתית ובריאה בין החברות אינה מתאפשרת. נראה, כי הספקיות מנצלות את העובדה שמחיר הגז הנמכר להן ע"י בז"ן משתנה מעת לעת".
כל עוד יימשך העירפול הספקיות יגבו כמה שירצו

"תחת כסות זו מעוגנת בחוזה עם הצרכן זכותן של החברות לשנות את תעריף הגז כאשר ימצאו לנכון לעשות כן. בסופו של יום, הצרכנים מתקשים להבין ממה מורכב חשבון הגז אותו הם משלמים וממה נובעים השינויים השרירותיים בתעריפים."

על פי אבישי ישנו פתרון שכבר מונהג כבר בענפים אחרים. בחוזה ייקבע מחיר הגז כמחיר שנקנה על ידי הספקיות מבז"ן ותוספת קבועה שתקבע מראש על ידי כל חברה ותעוגן בחוזה.

מרכיב העוגן יוכל להיות גם אחר, למשל המחיר של גפ"מ (גז בישול)
ביבוא – ובלבד שמרכיב זה יהיה חיצוני, אובייקטיבי ובלתי תלוי במתחרות.

באמון הציבור מדגישים, כי אין בכוונתם להוסיף עוד פיקוח ממשלתי על המחיר או התערבות רגולטורית במחיר הגז. כל שמתבקש הוא שקיפות לגבי התוספת למחיר. ההפרדה בין המרכיבים תכניס את הספקיות לתחרות ותקשה עליהן להעלות מחירים.

במכתב צויין, כי גם אם תיושם הרפורמה בענף הגז במלואה – כל עוד ימשיך ערפול המחירים בחוזה, יוכלו הספקיות להמשיך ולגבות עבור הגז כאוות נפשן.

תגובת משרד התשתיות

"המכתב הנדון טרם התקבל בלשכת השר. עם זאת, הרפורמה בשוק הגז הביתי (גפ"מ) אותה מוביל השר בן אליעזר, הינה אחת הרפורמות הצרכניות החשובות ביותר שקודמו בשנים האחרונות במשק הישראלי. הרפורמה נוגעת לחיי כל אזרח ומשמעותית בעיקר לשכבות החלשות.

באזורים וביישובים בהם חברות הגפ"מ הקטנות החלו בשיווק ובהעלאת המודעות של הצרכנים, ניתן לראות ירידה דרסטית במחירים.

זוהי אחת הסיבות להנחייתו של השר בן אליעזר לצאת בקמפיין פרסומי נרחב באמצעי התקשורת להעלאת מודעות הציבור, וקמפיין זה עומד לצאת בימים הקרובים לאחר השקעה רבה שנעשתה בו.

אך אין בכך די. במשרד התשתיות נעשים דיונים כל העת על מנת להמשיך ולשפר את הרפורמה החשובה.

במשרד התשתיות הלאומיות ממשיכים ופועלים על מנת להסיר כשלים וחסמים המונעים תחרות בשוק הגפ"מ למען אזרחי מדינת ישראל".


אורית

מספר הודעות : 35
Join date : 20.01.13

חזרה למעלה Go down

חזרה למעלה

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
אתה לא יכול להגיב לנושאים בפורום זה